To 1987, ιδρύεται η «Ελληνική Ερασιτεχνική Ομοσπονδία Σωματικής Διάπλασης», με την υπ΄ αριθμόν 4881/87 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών. Το έτος 2000 βάσει του αθλητικού νόμου 2725/99 τροποποιείται το καταστατικό της ομοσπονδίας η οποία φέρει πλέον την επωνυμία «Ελληνική Ομοσπονδία Σωματικής Διάπλασης» (ΕΟΣΔ).

Η ΕΟΣΔ λαμβάνει αθλητική αναγνώριση με την υπ’ αριθμόν 19101/19-6-2003 Απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού και έχει Αριθμό Μητρώου ΣΔ00 της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Σύμφωνα με τα αρχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας (IFBB) η Ελλάδα συμμετέχει ως κράτος-μέλος της από τη δεκαετία του 1970 και διοργανώνει ανελλιπώς αγώνες bodybuilding με σκοπό την αποστολή εθνικών ομάδων στα διεθνή πρωταθλήματα της IFBB. Η IFBB ιδρύθηκε το 1946 από τον Ben και Joe Weider, και σήμερα αποτελείται από 197 κράτη-μέλη. H Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία (EBFF) ιδρύθηκε το 2002, με 48 κράτη-μέλη με την Ελλάδα μεταξύ των ιδρυτικών μελών.

Πρόεδρος της ΕΟΣΔ είναι ο κ. Ιορδάνης Λεβεντέλης, 8 φορές πρωταθλητής Ελλάδος στα μεσαία βάρη, Αργυρός Μεσογειονίκης της IFBB και Διεθνής Κριτής IFBB. Επίσης έχει εκλεγεί γραμματέας της Τεχνικής και Εκπαιδευτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (EBFF) και μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της Βαλκανικής Ομοσπονδίας. Είναι κατάγεγραμμένος στην ελληνική έκδοση της Διεθνούς Εγκυκλοπαίδειας Προσωπικοτήτων «Who is Who» 2007.

H Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) ίδρυσε και λειτούργησε την 1η Σχολή Προπονητών Σωματικής Διάπλασης και Φίτνες, Γ΄ Κατηγορίας, στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών, τον Δεκέμβριο του 2006. Την Σχολή παρακολούθησαν με επιτυχία 21 μέλη της ΕΟΣΔ. Οι νέοι προπονητές του Bodybuilding & Fitness είναι διπλωματούχοι προπονητές της Γεν. Γραμματείας Αθλητισμού και οι μόνοι που έχουν το δικαίωμα και την επίσημη άδεια να συνεργαστούν με όλα τα ιδιωτικά γυμναστήρια, τις αθλητικές σχολές και τα αθλητικά σωματεία της Ελλάδας για την καλλιέργεια και ανάπτυξη του αθλήματος της Σωματικής Διάπλασης & Φίτνες.

Επίσης η Γ.Γ.Α. ίδρυσε και λειτούργησε τη 2η Σχολή Προπονητών Σωματικής Διάπλασης & Φίτνες (Μάϊος, Ιούνιος, Ιούλιος 2014) στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις TAE KWON DO, Φάληρο.

H ΕΟΣΔ διοργανώνει κάθε χρόνο το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Bodybuilding & Fitness, το Πανελλήνιο Κύπελλο και τα διασυλλογικά πρωταθλήματα «Αχίλλεια» (Λάρισα), «Πιέρια» (Κατερίνη), «Αλέξανδρος» (Θεσσαλονίκη), «Ποσειδώνια» (Χίου), « Κύπελλο Ιονίου» (Κέρκυρα), με προοπτική για τα διασυλλογικά πρωταθλήματα Γρεβενών, Νήσων Κυκλάδων, «Πέλωψ» (Καλαμάτα), «Ιάσων» (Βόλος), Ιονίων Νησιών, Κρήτης και Δωδεκανήσου.

Η ΕΟΣΔ έλαβε έγκριση από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και διοργάνωσε το 14ο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Bodybuilding & Fitness της IFBB στην Αθήνα, στο Ολυμπιακό Στάδιο της Άρσης Βαρών (Νίκαια) στις 24 Απριλίου του 2005.

Το 2010, υπό την αιγίδα της IFBB, διοργάνωσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τoν διεθνή αγώνα «Αlexander the Great, 2011 IFBB Elite Tour».

Το 2012, υπό την αιγίδα της IFBB, διοργάνωσε το 29ο Μεσογειακό Πρωτάθλημα της IFBB, στη Στυλίδα του Νομού Φθιώτιδας.

Το 2013 η ΕΟΣΔ διοργάνωσε, υπό την αιγίδα της IFBB, το Παγκόσμιο Κύπελλο 1st Ben Weider Diamond Cup, προς τιμήν του Ben Weider ιδρυτή της IFBB.

Από το 2014 έως και σήμερα, διοργανώνει κάθε χρόνο τον διεθνή αγώνα IFBB Diamond Cup.

To 2018 διοργανώνει στο Ναύπλιο, υπό την αιγίδα του Δήμου Ναυπλίου, για πρώτη φορά παγκοσμίως το Διεθνές Κύπελλο PRESIDENT SANTONJA CUP προς τιμήν του Προέδρου της IFBB Dr. Rafael Santonja μαζί με τον Διεθνή Αγώνα κορυφαίων αθλητών IFBB ELITE PRO.

Η ΕΟΣΔ έχει αναλάβει την διοργάνωση του Βαλκανικού Πρωταθλήματος τον Μάιο 2019 που θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα.

Η ΕΟΣΔ είναι ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (EBFF) από το 2002

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία συνεργάζεται με την European Broadcasting Union – EBU (Ευρωπαϊκή Τηλεοπτική Ένωση) και EUROSPORT / ΕUROVISION, που καταγράφει τα Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα μας, καθώς και τους αγώνες Arnold Classic και Amateur Olympia και τα αναμεταδίδει μέσω δορυφόρου. Η ΕΟΣΔ προβάλλεται παγκοσμίως μέσω των 55λεπτων αναμεταδόσεων της EBU που προσφέρονται ΔΩΡΕΑΝ σε όλα τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα.

Η ιστοσελίδα της IFBB www.ifbb.com, προσελκύει πάνω από 20 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε μήνα.

Αθλητές και αθλήτριες της ΕΟΣΔ επιλέχτηκαν από την Οργανωτική Επιτροπή του «Αθήνα 2004» ως Εθελοντές Ερμηνευτές (Ceremony Performers) για τις Τελετές Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

H ΕΟΣΔ συνεργάζεται στενά με όλα τα διεθνή Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα στα πεδία της Αθλητιατρικής, Προπονητικής, Διατροφής, και Τεχνολογίας με σκοπό την άμεση πληροφόρηση των μελών της για όλα τα πρόσφατα επιστημονικά επιτεύγματα Η ΕΟΣΔ ως μέλος της IFBB συνεργάζεται με τον γνωστό οργανισμό «American Academy of Anti-Aging Medicine (A4M), ο οποίος θεωρείται από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες ιατρικές εταιρίες του κόσμου, με 12.500 επιστήμονες-μέλη σε 80 χώρες. Ο οργανισμός αυτός κατέχει την πρώτη θέση στα πεδία των ιατρικών συνεδρίων, εκδόσεων, διαδικτυακών περιοδικών (e-Biotech Newsletter)

Η ΕΟΣΔ προβάλλεται μέσα από τις Βιβλιοθήκες Οπτικών Μέσων που έχει δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, η οποία έχει εκδώσει επίσης έναν ιστορικό οδηγό πλοήγησης του αθλήματος μας π.χ. συμμετοχή κρατών σε ευρωπαϊκούς αγώνες, διακρίσεις ανδρών και γυναικών, συλλογή μεταλλίων ανά χώρα και ανά άτομο και άλλα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία.

Η ΕΟΣΔ διατηρεί ψηφιακή αρχειοθήκη των πρωταθλημάτων της αλλά και διεθνών αγώνων στους οποίους έλαβαν μέρος οι ελληνικές εθνικές ομάδες.

Η ΕΟΣΔ έχει συμμετάσχει στα Διεθνή Εκπαιδευτικά Προγράμματα της IFBB και EBFF για Προπονητές, Κριτές και Γυμναστές και πολλοί προπονητές των σωματείων της έχουν λάβει πιστοποιητικά και διπλώματα τεχνογνωσίας. Ο κύκλος επιμόρφωσης των προπονητών της ΕΟΣΔ διευρύνεται έτσι ώστε να καλύπτει τις εκπαιδευτικές απαιτήσεις των ΑΕΙ, ΤΕΙ και ΙΕΚ στα τμήματα Σωματικής Διάπλασης που ενσωματώνονται στο εθνικό εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗΣ (ΕΟΣΔ) είναι μέλος των:
a. BALKAN BODYBUILDING & FITNESS FEDERATION,
b. EUROPEAN BODYBUILDING & FITNESS FEDERATION,
c. INTERNATIONAL FEDERATION OF BODYBUILDERS & FITNESS (Affiliated member of:)
– General Association of International Sports Federations (GAISF)/Sport Accord
– International Council of Sports Science and Physical Education (ICSSPE)
– International Pierre de Coubertin Committee
– International World Games Association
– International Council for Coach Education (ICCE)
– World Anti/Doping Agency (WADA)